Recepty 9 a více měsíců
9 a více měsíců
Nejen novoroční - Čočková polévka
120 g čočky (nejlépe červené), 3 brambůrky, kojenecká voda, 1dcl batolecího mléka, 10 g kukuřičné mouky, 1 polévková lžíce olivového oleje
Čočku omyjeme a společně s brambory uvaříme do měkka. Pak polévku přepasírujeme, zahustíme kukuřičnou moukou a převaříme 5 minut. Nakonec do mírně vychladlé polévky vmícháme batolecí mléko a lžíci olivového oleje. Můžeme ozdobit zelenou petrželkou.
Těstoviny
(různé druhy těstovin, lépe nevaječné)
Uvaříme do měkka, scedíme, do mírně vychladlých vmícháme Hami zeleninovou omáčku s krůtím masem. Dle věku můžeme přidat nastrouhaný sýr a zakápnout olivovým olejem.
Hovězí se špenátem a bramborem
100g oloupaných brambor
50g vařeného hovězího (drůbežího) masa
2 kávové lžičky olivového oleje
50g špenátu
Uvaříme nakrájené brambory s kojeneckou vodou, přidáme ještě teplé hovězí maso a špenát, povaříme, pak vše rozmixujeme, vmícháme olivový olej.
Rýžový nákyp s ovocnou přesnídávkou Hami
100g rýže, 3/8 l mléka, 20g másla do kaše, 2 kostky cukru, 20g másla, 30g cukru, 1 žloutek, z bílku sníh, vanilka, citronová kůra, libovolná ovocná přesnídávka Hami
Do vařícího mléka dáme špetku soli, máslo a jednu kostku cukru, přisypeme vypranou rýži a vaříme ji do měkka.Máslo utřeme s cukrem a žloutkem do pěny, přidáme prochladlou kaši a z bílků sníh. Nákyp dáme do vymazané formy a pečeme ve středně vyhřáté troubě asi půl hodiny. Hotový nákyp prolijeme jakoukoli ovocnou přesnídávkou Hami.
Jogurtový krém s ovocnou přesnídávkou Hami
Krém: 1/8 l mléka, 1 žloutek, 1 lžička škrobové moučky, 1 lžíce cukru, 1/2 sklenky bílého jogurtu, ovocná přesnídávka Hami.
Z mléka, cukru, žloutku a škrobové moučky uvaříme hustý krém, který našleháme po vychladnutí s jogurtem. Libovolnou přesnídávku Hami dáme do misky a zalijeme krémem. Dáme vychladit.
Je to zdravý a chutný moučník.
Mléčná krémová polévka z mrkve
10 g rýže či rýžové kaše Hami
1 lžička másla
200 ml mléka (Hamilon)
Očištěnou a omytou mrkev pokrájíme na tenké plátky, zalijeme 500ml vody a dusíme na másle 10 minut. Přidáme rýži, zalijeme „do roviny“ mlékem a na velmi mírném ohni pod pokličkou vaříme doměkka. Pak prolisujeme sítem a rozředíme zbývajícím mlékem.
Květáková polévka
1 větší růžička květáku
1 šálek masového vývaru (200ml)
2 lžičky oleje
2 lžičky polohrubé mouky
¼ šálku mléka (Hamilon standard 2, později Hamilon batole 3)
Mouku nasucho opražíme, přidáme olej a zalijeme masovým vývarem. Promícháme, přidáme na drobné kousky nakrájený květák a povaříme. Když je květák téměř měkký, přilijeme mléko a převaříme. Dozdobit můžeme petrželkou.
Sýrovo-zeleninová pomazánka
1 nízkotučný sýr (50 g)
3 lžíce masozeleninového příkrmu Hami (zelenina s vepřovou kýtou)
Sýr utřeme se 3 lžícemi masozeleninového příkrmu, mažeme na chléb a podáváme.
Hrachová polévka
20 g syrového hrachu
1 plátek cibule
20 g masa
1 špalíček mrkve (4 cm)
Hrách namočíme na několik hodin a ve stejné vodě potom uvaříme doměkka. Maso nakrájené na menší kousky dáme vařit s cibulí do 200 ml studené vody. Před koncem varu přidáme nakrájenou mrkev a vaříme doměkka. Hrách, maso a zeleninu rozmixujeme nebo důkladně prolisujeme a pokud je třeba, rozředíme vodou na 200 ml polévky Dozdobíme nasekanou cibulkou a podáváme.
Vaječná pomazánka
1 vejce
10 g másla
pažitka
Vejce uvaříme natvrdo, žlutky utřeme s máslem, přidáme jemně sekané bílky* a pažitku (*Bílek nepodáváme do 1 roku!)
Milánské špagety Hami
50 g špaget
10 g másla
příkrm Hami zelenina s vepřovou kýtou nebo zelenina s krůtím masem a rajčaty
Špagety uvaříme ve větším množství osolené vody, pokrájíme nadrobno a zalijeme ve vodní lázni ohřátým masozeleninovým příkrmem Hami. Můžeme posypat nastrouhaným nízkotučným sýrem.
Kaše s brokolicí
6-7 růžiček brokolice
Mléko Hamilon
Rýžová kaše Hami
Brokolici uvaříme do měkka. Po uvaření brokolici vyjmeme a rozmačkáme vidličkou. Do mléka Hamilon připravíme kaši Hami a smícháme s rozmačkanou brokolicí. Podáváme teplé.
Rýžová kaše s jogurtem
Mléko Hamilon
Rýžová kaše Hami
Bílý jogurt (30 g)
Ovocná přesnídávka Hami nebo rozmixované čerstvé ovoce
Podle návodu připravíme 1 porci rýžové kaši Hami. Kaši nazdobíme bílým jogurtem a ovocnou přesnídávkou nebo rozmixovaným ovocem. Podáváme teplé.
Jablečno – mrkvová kaše
Ovesná kaše
3 vrchovaté lžíce ovesných vloček
300 ml mléka Hamilon
ovocná přesnídávka Hami
Ovesné vločky namočíme na 20 minut do studené vody. Vodu slijeme a vločky dobře uvaříme v mléce Hamilon. Vmícháme ½ ovocné přesnídávky Hami a teplé podáváme. Dozdobit můžeme nasekanými rozinkami.
Tvarohová kaše
Rýžová kaše Hami
1 jablko
1 lžíce tvarohu
cukr
Do mléka Hamilon připravíme 1 porci rýžové kaše Hami a do ní vmícháme 1 lžící tvarohu. Oloupané a omyté jablko nakrájíme na kostičky, podusíme s malým množstvím vody a mírně osladíme. Jablečné pyré vmícháme do připravené rýžové kaše a podáváme.
Rýžový nákyp
600 ml mléka Hamilon
3 středně velká jablka
ovocná přesnídávka Hami
V mléce Hamilon uvaříme doměkka rýži. Můžeme připravit i rýžovou kaši Hami. Do máslem vymazané zapékací misky dáme vrstvu rýže (kaše), na ni vrstvu nastrouhaných jablek nebo ovocné přesnídávky Hami, kterou jemně poprášíme skořicí a nakonec překryjeme opět vrstvou rýže. Zapečeme v troubě a teplé podáváme.
Kuřecí polévka
¼ kuřete na vývar
100 g zeleniny
1 zarovnaná lžíce krupice
petrželka
Čistě omytou a na menší kousky naporcovanou čtvrtku kuřete uvaříme asi v ½ l vody. Pak přidáme očištěnou, nadrobno nakrájenou zeleninu a povaříme asi 5 minut. Vývar scedíme, zavaříme do něj krupičku a opět asi 10 minut vaříme. Do polévky vložíme uvařenou zeleninu, nadrobno nakrájené kuřecí maso (asi 20 g) a nasekanou petrželkou.
Bramborová polévka
100 g brambor
50 ml mléka (Hamilon)
50 g zeleniny
1 lžička másla
Oloupané, na kostky nakrájené brambory vložíme do vroucí vody a uvaříme doměkka. Prolisujeme je, zalijeme mlékem a rozmícháme na hladkou kaši. Zředíme ji vývarem z brambor a vývarem ze zeleniny, přidáme zvlášť uvařenou zeleninu nakrájenou na drobné kostičky. Do hotové polévky přidáme lžičku másla a nesekanou petrželku.
Masová polévka
80-100 g libového masa na vývar (drůbeží, hovězí)
5 g cibule (1 plátek)
špalíček mrkve asi 4 cm dlouhý
1 kostka kedlubny a celeru o hraně asi 2 cm
1 špalíček petržele asi 2 cm dlouhý
Maso omyjeme, nakrájíme na malé kousky a zalijeme 300 ml studené vody. Přivedeme k varu a vaříme, až je maso téměř měkké. Pak přidáme očištěnou, nadrobno nakrájenou zeleninu a povaříme tak dlouho, až zelenina změkne. Maso (20g) vyjmeme, nakrájíme a vložíme zpět do polévky a podáváme. Polévku můžeme zahustit různou zavářkou, např. nudlemi, rýží (nebo rýžovou kaší Hami), vločkami apod.
Pečené kuře s ovocem
150 g kuřete
50 g másla
čerstvé či kompotované ovoce
Opláchnuté kuře mírně osolíme a upečeme na másle. Upečené kuře obložíme plátky pomeranče, broskví, banánu, jablka apod. Do vypečené šťávy můžeme přidat trochu citronové šťávy. Podáváme s bramborem nebo bramborovou kaší.
Vepřové maso s hráškem
40 g libového vepřového masa
1 lžíce oleje
50 g sterilovaného hrášku
mletá sládka paprika
Vepřové maso nakrájíme na drobné kostičky a opečeme na rozehřátém oleji. Přidáme papriku, podlijeme vodou a dusíme doměkka. Pak přidáme okapaný sterilovaný hrášek, prohřejeme a podáváme s brambory či rýží.
Brokolice se strouhankou
Brokolici uvaříme doměkka a rozmačkáme vidličkou. Jednou lžíci strouhanky opražíme se lžící instantní kukuřičné kaše. Brokolici dáme na talíř, posypeme strouhankou a podáváme s bramborem nebo bramborovou kaší.
Hovězí maso s rajčatovou omáčkou
1/8 l masového vývaru
10 g másla
10 g mouky
2 větší rajčata
Připravíme světlou jíšku, přidáme vývar, nakrájená rajčata a povaříme 20 minut. Prolisujeme přes sítko, podle chuti přisladíme nebo velmi mírně osolíme. Vložíme umleté či nakrájené hovězí maso a podáváme s těstovinami či rýží.
Tvarohovo – mrkvová pomazánka
50 g měkkého nízkotučného tvarohu
2 lžíce mléka (Hamilon)
1 špalíček mrkve (asi 3 cm)
citronová šťáva
cukr
Tvaroh ušleháme s mlékem do hladka. Očištěnou, dobře omytou mrkev najemno nastrouháme, promícháme s trochou cukru a citronovou šťávou a dobře promícháme. Mažeme na chléb.
Pomazánka s ředkvičkama
3 lžičky másla
několik ředkviček
Máslo utřeme se sýrem do pěny, přidáme nastrouhané ředkvičky a mažeme na chléb.
Narozeninový dort
1 kg jablek
citronová šťáva, cukr, skořice
1 vanilkový pudink
dětské piškoty
1 bílý jogurt
Jablka oloupeme, nakrájíme na kostky, podlijeme trochou vody a rozvaříme. Podle chuti mírně přisladíme, přidáme pár kapek citronové šťávy a trochu skořice. V hrnečku rozmícháme v malém množství vody 1 vanilkový pudink, nalijeme ho k jablkům a povaříme 5 minut. Do dortové formy, vyložené mikrotenovou folií, střídavě prokládáme vrstvou dětských piškotů a vrstvou jablečné kaše. Hotový dort necháme vychladit v chladničce. Dort můžeme ozdobit rozšlehaným tvarohem či bílým jogurtem.
recepty V.
(anezkamas, 10. 3. 2010 10:51)