Je lépe kupovat dětské příkrmy nebo sije připravovat doma?
Je lépe kupovat dětské příkrmy nebo si je připravovat doma?Vzhledem k tomu, ze kontrola škodlivých látek u dětské stravy je na mimořádně vysoké úrovni a hodnoty jsou přísně kontrolovány, není třeba mít strach u kupovaných příkrmů. Na co je však třeba dávat pozor je věk dítěte, pro které je strava určena. Někteří výrobci ho na etiketách uvádějí nesprávně a ačkoliv se snažíte svému miminku dát to nejlepší, můžete mu dát jahodový příkrm již v pěti měsících ačkoliv je to zcela nevhodné, neboť například jahody jsou jak jsme již uvedli velmi alergenní a mohly byste naopak povzbudit vznik alergie.
Dalším důležitým faktorem při výběru kupovaných příkrmů je značka, tradice a expirace.
Při expiraci je nutné dbát spíše na datum výroby než na to do kdy je trvanlivost. Platí čím čerstvější tím lepší.
Na co je nutné dávat pozor při přípravě stravy doma a při nákupu ingrediencí:
při výběru ovoce nebo zeleniny, ze které budete chtít svému dítěti připravit příkrm musíte dbát na to, aby bylo vždy čerstvé, neotlučené, nenahnilé, brambory nesmí být naklíčené ani nazelenalé.
Nejlépe je používat bio produkty bez chemické úpravy a postřiků.
Při sestavování jídelníčku pro děti pamatujeme zejména na tyto zásady:
1. Má vyhovovat požadavkům správné výživy tj. dát dítěti pestrou, smíšenou stravu nejen kaloricky vydatnou, ale obsahující všechny druhy živin v množství, které vyžaduje určité věkové období. u mladších dětí 15% bílkovin, 35% tuků a 50% sacharidů, u starších dětí se tento poměr mění na 14%:30%:56%
2. Má obsahovat denně tyto živiny: mléko, maso, vejce, chléb, čerstvou zeleninu, brambory, ovoce, máslo, cukru co nejméně.
3. Má být přizpůsoben možnostem dětského věku. U malých dětí, které nemají vyvinutý ani mléčný chrup, dáváme přednost stravě kašovité. U starších dětí kašovitá strava neprospívá ani zubům, ani trávení.
4. Strava má být správně rozdělena na celý den. 25% snídaně, 30% oběd, 20% odpolední svačina, 25% večeře, 5-8% případná druhá večeře
5. Má obsahovat sestavy takových pokrmů, které se k sobě hodí chuťově, barevně, tvarem i konzistencí.
6. Je třeba zařazovat a zpracovávat pokrmy z potravin jakostních.
7. Má přihlížet k sezónním požadavkům a možnostem. V létě zařazujeme pokrmy méně sytivé, snáze stravitelné a chladné. V zimě naopak lépe chutnají pokrmy kaloricky bohatší, teplé, které zahřejí.
Vzhledem k tomu, ze kontrola škodlivých látek u dětské stravy je na mimořádně vysoké úrovni a hodnoty jsou přísně kontrolovány, není třeba mít strach u kupovaných příkrmů. Na co je však třeba dávat pozor je věk dítěte, pro které je strava určena. Někteří výrobci ho na etiketách uvádějí nesprávně a ačkoliv se snažíte svému miminku dát to nejlepší, můžete mu dát jahodový příkrm již v pěti měsících ačkoliv je to zcela nevhodné, neboť například jahody jsou jak jsme již uvedli velmi alergenní a mohly byste naopak povzbudit vznik alergie.
Dalším důležitým faktorem při výběru kupovaných příkrmů je značka, tradice a expirace.
Při expiraci je nutné dbát spíše na datum výroby než na to do kdy je trvanlivost. Platí čím čerstvější tím lepší.
Na co je nutné dávat pozor při přípravě stravy doma a při nákupu ingrediencí:
při výběru ovoce nebo zeleniny, ze které budete chtít svému dítěti připravit příkrm musíte dbát na to, aby bylo vždy čerstvé, neotlučené, nenahnilé, brambory nesmí být naklíčené ani nazelenalé.
Nejlépe je používat bio produkty bez chemické úpravy a postřiků.
Při sestavování jídelníčku pro děti pamatujeme zejména na tyto zásady:
1. Má vyhovovat požadavkům správné výživy tj. dát dítěti pestrou, smíšenou stravu nejen kaloricky vydatnou, ale obsahující všechny druhy živin v množství, které vyžaduje určité věkové období. u mladších dětí 15% bílkovin, 35% tuků a 50% sacharidů, u starších dětí se tento poměr mění na 14%:30%:56%
2. Má obsahovat denně tyto živiny: mléko, maso, vejce, chléb, čerstvou zeleninu, brambory, ovoce, máslo, cukru co nejméně.
3. Má být přizpůsoben možnostem dětského věku. U malých dětí, které nemají vyvinutý ani mléčný chrup, dáváme přednost stravě kašovité. U starších dětí kašovitá strava neprospívá ani zubům, ani trávení.
4. Strava má být správně rozdělena na celý den. 25% snídaně, 30% oběd, 20% odpolední svačina, 25% večeře, 5-8% případná druhá večeře
5. Má obsahovat sestavy takových pokrmů, které se k sobě hodí chuťově, barevně, tvarem i konzistencí.
6. Je třeba zařazovat a zpracovávat pokrmy z potravin jakostních.
7. Má přihlížet k sezónním požadavkům a možnostem. V létě zařazujeme pokrmy méně sytivé, snáze stravitelné a chladné. V zimě naopak lépe chutnají pokrmy kaloricky bohatší, teplé, které zahřejí.